Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a respins miercuri, definitiv, cererea lui Relu Fenechiu privind o excepţie de neconstituţionalitate care nu a fost admisă de judecătorii din dosarul "Transformatorul" şi care în 12 iulie l-au condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.
La ultimul termen de judecată din dosarul "Transformatorul, în 4 iulie, avocatul lui Relu Fenechiu a cerut instanţei să sesizeze Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate prin care se arăta că actul normativ care reglementează atribuţiile Gărzii Financiare sunt în contradicţie cu mai multe articole din Constituţie şi cu articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Cei trei judecători din complet au respins cererea, decizia fiind atacată cu recurs de Relu Fenechiu.
Completul de cinci judecători de la instanţa supremă care a judecat recursul lui Fenechiu a respins cererea ca nefondată, decizia fiind definitivă.
Avocatul lui Relu Fenechiu, Gheorghiţă Mateuţ, a susţinut, la Completul de cinci judecători, că raportul Gărzii Financiare care a stat la baza condamnării clientului său este nelegal, pentru că a fost făcut de angajaţii instituţiei doar în baza documentelor provenite de la Direcţia Naţională Anticorupţie.
El a arătat că, la termenul din 4 iulie, excepţia invocată de avocaţii lui Relu Fenechiu se referea la faptul că articolul 90, alineatul 2 din Codul de procedură penală, articolul 214, alineatul 5 din Codul de procedură penală şi articolul 4, alineatul 1, indice 1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 91/2003 sunt în contradicţie cu articolul 21, alineatul 3 din Constituţie, privind dreptul părţilor la un proces echitabil, cu articolul 124, alineatele 2 şi 3, privind independenţa şi imparţialitatea justiţiei, cu articolele 11 şi 20 din Constituţie, raportate la articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilo