Spaniolii nu mai sunt atât de largi la pungã cu rezidentii vasluieni. Desi lucreazã legal si au dreptul la alocatii comunitare, criza a schimbat regulile. Autoritãtile spaniole invocã faptul cã familiile care solicitã alocatii au salarii prea mari si nu mai au dreptul la alocatie pentru copii. Neoficial, refuzul de a mai plãti ajutoare sociale echivaleazã cu o invitatie ca cetãtenii strãini sã se întoarcã în tãrile de origine.
Spania nu mai acordã atât de usor alocatii comunitare cetãtenilor rezidenti români. Dacã în anii trecuti sute de vasluieni care lucrau legal în Spania beneficiau de alocatii în euro pentru copii, în prezent, situatia s-a schimbat radical. În primele sase luni ale acestui an, dintr-un total de 485 de solicitãri de alocatii europene, din Spania provin doar douã. Oficial, motivul neacordãrii de alocatii cetãtenilor rezidenti este faptul cã acestia au salarii prea mari si nu se încadrezã în plafonul de venituri stabilit de legislatia nationalã. Neoficial, autoritãtile spanile nu mai doresc sã acorde prestatii sociale cetãtenilor strãini, transmitându-le astfel sã se întoarcã în tãrile de bastinã. Desi criza economicã a lovit serios si Italia, în acest caz, situatia alocatiilor comunitare este cu mult mai bunã. La sfârsitul acestui an, aproximativ 80% din solicitãrile de alocatii europene sunt transmise de cãtre vasluienii care muncesc în Italia. Alte tãri din care provin cererile sunt Austria, Germania, Marea Britanie, Belgia, Norvegia si Irlanda. Conform datelor Agetiei Judetene pentru Prestatii si Inspectie Socialã Vaslui, în primele sase lui ale anului trecut, vasluienii au formulat 326 cereri în vederea obtinerii de alocatii comunitare.
Ce familii primesc alocatii?
Potrivit legislatiei europene, pentru fiecare an de platã se cer date despre beneficiarul prestatiei sociale din tara de origine. În functie de situatia existent