Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a venit la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ ) unde se judecă recursul la o excepţie de neconstituţionalitate pe care avocaţii săi au ridicat-o în cursul procesului la finele căruia a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Deşi recursul nu mai poate schimba sentința primei instanțe, admiterea excepţiei de neconstituţionalitate îi poate fi de folos la apelul pe care l-a făcut la condamnarea la cinci ani.
Relu Fenechiu a declarat, miercuri, la ICCJ, că nu speră să fie achitat de o instanţă care judecă în aceeaşi curte cu completul care l-a condamnat, dar speră să fie trimis dosarul la rejudecare, precizând că este mâhnit şi deocamdată se gândeşte la familie, urmând să vadă ce face cu cariera politică.
Relu Fenechiu a declarat, la intrarea în sediul ICCJ, că a găsit documente care arată că transformatoarele şi întrerupătoarele vândute de firmele sale către Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova au fost ulterior vândute sau folosite, iar aceste aspecte nu au fost prezentate în raportul Gărzii Financiare, singurul document pe care se bazează acuzaţia pentru care a fost condamnat.
Întrebat dacă speră să fie achitat la recursul care va fi judecat de către un complet de cinci judecători, Relu Fenechiu a spus că nu speră să fie achitat de o "instituţie care judecă în aceeaşi curte". "Sper totuşi să se regândească decizia primei instanţe şi să se rejudece", a spus Relu Fenechiu.
Deşi recursul nu mai poate schimba sentința primei instanțe, admiterea excepţiei de neconstituţionalitate îi poate fi de folos la apelul pe care l-a făcut la condamnarea la 5 ani. Excepţia de neconstituţionalitate vizează Legea de funcţionare a Gărzii Financiare.
"Nu dorim altceva decât să ni se admită probele prin care să arătăm că raportul Gărzii Fi