În Italia, Tribunalul din Grosseto din regiunea Toscana a început procesul împotriva comandantului navei Costa Concordia, Francesco Schettino, la un an si jumătate de la naufragiul vasului de croazieră. Prima audienţă s-a desfasurat miercuri, în incinta Teatrului modern de la Grosseto, din cauza numărului mare de jurnalisti si spectatori. Costa Concordia avea la bord 4.229 de persoane, dintre care 3.200 de turişti, având 60 de naţionalităţi diferite şi aproximativ 1.000 de membri ai echipajului.
Nava a lovit o rocă în apropierea Insulei Giglio, situată în arhipelagul toscan şi a naufragiat. Incidentul a avut loc la data de 13 ianuarie 2012. Comandantul navei, Francesco Schettino, riscă 3 ani de inchisoare. Francesco Schettino este urmărit pentru omucidere multiplă prin imprudenţă, abandonarea navei şi pagube provocate mediului pentru accidentul soldat cu 32 de morţi şi sute de răniţi.
Procesul, în care vor depune mărturie aproximativ 400 de persoane şi care implică 250 de părti civile, se va desfasura pe parcursul a mai multe luni.
Printre cei 347 de martori ai acuzării figurează si tânăra din Republica Moldova, Domnica Cemortan, prezentă pe punte, alături de Schettino, in momentul naufragiului, precum si ofiterul Pazei de Coastă de la Livorno, Gregorio De Falco, cel care l-a somat pe căpitan să urce din nou la bordul navei.
Avocatii căpitanului au citat, la rândul lor, 96 de martori.
În aprilie, compania Costa Crociere a fost condamnată în Italia la o amendă de un milion de euro, la sfârsitul unei proceduri de negociere, în care si-a recunoscut responsabilitatea administrativă, ceea ce îi permite să evite un proces penal. In plus, compania a platit, la doua saptamani dupa incident, 14.000 de euro pentru obiecte pierdute si traume psihologice fiecarui pasager care nu a fost rănit. Costul croazierei şi al transportului au fost acop