Cardul naţional de sănătate va fi folosit, însă medicii de familie refuză în continuare să fie cei care îl distribuie, în plus reclamând şi costurile suplimentare.
Obiectivul de a stopa risipa din sistemul sanitar, aşa cum anunţă reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prin intermediul implementării cardului naţional de sănătate, nu cade în sarcina medicilor de familie. Cel puţin aceasta este opinia conducerii Societăţii Medicilor de Familie, vicepreşedintele Viorel Rădulescu precizând că nu medicii vor fi cei care vor distribui aceste carduri, indiferent că acum se vorbeşte de plata acestor servicii.
„Noi suntem medici, nu suntem poştaşi, ne interesează să ne ocupăm de actul medical, nu să răpim din timpul destinat consultării pacienţilor. Nu e treaba noastră să ne poziţionăm între asigurat şi Casa de Asigurări”, a spus medicul Rădulescu, precizând că aceste carduri vor fi folosite de către medici, ca oricare alt furnizor de servicii medicale.
Numai că problema nu se opreşte aici, pentru că este vorba de inscripţionarea cardurilor, mare parte din informaţiile conţinute căzând în sarcina medicilor de familie să fie „încărcate”. În plus, fiecare medic va trebui să-şi doteze cabinetul cu cititor de carduri.
Costuri şi pentru asiguraţi
Deşi se spune că acest card se pune la dispoziţia asiguraţilor pe cheltuiala statului, nu va fi întocmai aşa, avertizează reprezentantul medicilor de familie.
„Printre elementele care trebuie să le conţină acest card figurează inclusiv declaraţia pe propria răspundere dată de pacient pentru prelevarea organelor. Eu sunt medic, nu pot să certific această declaraţie, declaraţia poate fi dată numai în faţa notarului. Iar asta costă, un cost despre care nimeni nu vorbeşte. Mai departe, analizele pentru stabilirea grupei de sânge şi a Rh-ului costă de asemenea. P