Depozitarul Central (DC) a decontat in primul semestru din 2013 tranzactii turnaround in valoare totala de 348,5 mil. lei (78,5 mil. euro), majoritatea reprezentand bani ai investitorilor straini care pana acum nu tranzactionau pe Bursa de la Bucuresti (BVB).
Introduse de catre Depozitar cu aproape un an in urma, tranzactiile turnaround sunt schimburi de tip OTC (in afara sistemelor de tranzactionare) care au ca pereche si o tranzactie pe bursa.
Datorita tranzactiilor turnaround, brokerii care reprezinta investitorii straini pot sa cumpere actiuni de pe BVB, fara a avea deschise conturi de tranzactionare in Romania, prin intermediul brokerilor locali.
In primul semestru au fost decontate 403 de tranzactii turnaround de catre Depozitarul Central. Valoarea acestora reprezinta aproape 6% din totalul decontarilor facute de catre DC in acest an.
In pietele din regiune, tranzactiile turnaround reprezinta in medie 40-45% din totalul decontarilor.
Agalopol: Schimbam infrastructura Depozitarului pentru a putea promova in liga pietelor emergente
Depozitarul Central are in vedere in perioada urmatoare schimbarea soft-ului pentru decontarea tranzactiilor.
“Unul dintre motivele pentru care implementarea acestui soft este extrem de importanta este alinierea Depozitarului Central la noile cerinte europene. Intentia noastre este sa ne apropiem de standardele unei piete emergente. Vrem ca astfel sa indeplinim conditiile de infrastructura pentru a trece de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta. Este esential sa obtinem acest statut daca vrem sa atragem mai multi bani si investitori pe Bursa de la Bucuresti”, a declarat Cristian Agalopol (foto), presedintele Depozitarului Central. Citeste si:Depozitarul vrea sa aduca tranzactiile turnaround pentru sprijinirea ofertelor publiceRomanian execs: restructuring in the s