Fostul şef al Departamentului Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă (DPIR) Suceava, Mircea Stoleriu, condamnat la cinci ani de închisoare pentru corupţie în 2004 şi eliberat condiţionat în 2006, urmează să primească 10.000 de euro despăgubiri de la statul român pentru condiţiile de detenţie. Asta potrivit unei decizii a judecătorilor Curţii Europene a Drepturilor Omului.
După ce fostul poliţist din Suceava a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, acesta a reclamat la Curtea de la Strasbourg condiţiile improprii de detenţie. Acesta s-a plâns că a fost obligat să stea în preajma unor deţinuţi fumători, motiv pentru care a dezvoltat hipertensiune, dar şi că a fost persecutat de ceilalţi deţinuţi pentru că era un fost poliţist.
Mai mult, Stoleriu susţine că au fost perioade când nu i s-a permis să părăsească celula pentru plimbarea zilnică – dreptul oricărui deţinut şi că cea mai lungă perioadă în care a stat închis fără să iasă afară a fost de patru luni.
Poliţistul susţine că a fost umilit în penitenciar
Fostul şef al Departamentului Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă (DPIR) a mai acuzat autorităţile că l-ar fi umilit atunci când a fost obligat să apară încătuşat în public, inclusiv în sala de judecată. De asemenea, acesta a afirmat că fostul poliţist a mai spus şi că a fost legat de pat atunci când a fost internat în spital din cauza sănătăţii sale şubrezite.
Curtea de la Strasbourg a decis că statul român a încălcat articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ce prevede interzicerea torturii şi tratamentelor inumane sau degradante, prin condiţiile de detenţie în care a stat Stoleriu şi prin faptul că acesta a fost legat de pat în timpul internării în spital.
Astfel, CEDO a decis ca reclamantului să îi fie plătită suma de 10.000 de euro, cu titlul de prejudiciu moral, de către statul român.
Decizia