Ieri, pe aleea pietonală din preajma Casei Culturii din Suceava, trecătorii au asistat la un moment mai puţin obişnuit. Doi ciclişti, pe o bicicletă tandem, au făcut câteva ture ca la final să dărâme un „zid” din cutii de carton care compuneau cuvântul „dizabilitate”. „Cui foloseşte o astfel de demonstraţie?” s-ar fi putut întreba sucevenii nimeriţi prin zonă fără să ştie imediat că mica demonstraţie le foloseşte chiar lor înşişi, pentru a şterge din mentalitate prejudecăţi care nu-şi au locul într-o lume a tuturor. Pe bicicleta tandem erau doi prieteni şi colegi, Alexandru Răcănel, ai cărui ochi sunt perfect sănătoşi, şi Florin Georgescu, nevăzător de la vârsta de 14 ani, adică de 24 de ani încoace. Cei doi au poposit la Suceava cu caravana „Casper” implicată într-o campanie naţională coordonată de Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială ASSOC, ce poartă cu ea, din oraş în oraş, mesajul „Dărâmăm ziduri, pentru a construi punţi”.
Nu trebuie probabil să fii mare înţelept pentru a înţelege despre ce ziduri şi ce punţi este vorba. Primul, greu de dărâmat, este de fapt mentalitatea conform căreia o persoană cu dizabilităţi nu poate face sport sau alte activităţi în folosul societăţii. Cea de-a doua, la fel de greu de construit, este ideea că persoană validă şi persoană cu dizabilităţi, împreună, pot realiza o mulţime de lucruri.
În acest sens, Florin Georgescu a şi declarat de altfel: „Mesajul meu este acela de a face un lobby pentru sport în primul rând, iar în al doilea rând pentru paraciclism, dat fiind faptul că are o reprezentare foarte slabă în România. Ne dorim ca prin această campanie să arătăm că se pot face lucruri în echipă şi că zidurile care ne separă, indiferent că avem sau nu dizabilităţi, pot fi dărâmate”.
Caravana „Casper” a pornit prin ţară la începutul acestei luni, cu două echipe care pedalează în tan