Certificatul energetic va trebui prezentat obligatoriu atât la vânzarea, cât şi la închirierea unui imobil începând cu 20 iulie 2013, dată de la care fiecare proprietar va fi obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificatul energetic, altfel contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere fiind supuse nulităţii relative.
Performanţa energetică
Certificatul energetic este un document tehnic cu caracter informativ care atestă performanţa energetică a imobilului, adică energia efectiv consumată sau estimată pentru a răspunde necesităţilor legate de utilizarea normală a imobilului: încălzirea, prepararea apei calde de consum, răcirea, ventilarea şi iluminatul. Legea 159/2013, publicatăîn Monitorul Oficial nr. 283/20 mai 2013, prevede ca pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificat, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii. La încheierea contractului de vânzare-cumpărare proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar. De asemenea, la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia de a depune la unitatea fiscală competentă o copie de pe certificat, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului.
Documente necesare
Pentru întocmirea unui certificat de performanţă energetică este necesară colectarea de informaţii despre apartament/bloc şi inspectarea stării instalaţiilor tehnice. De asemenea, cei care solicită un audit pentru obţinerea certificatului energetic trebuie să prezinte, de la caz la caz (proprietari