Traian Băsescu şi-a încheiat vizita în Republica Moldova cu o întrevedere de mai bine de o oră cu exponenţii societăţii civile. La eveniment s-au adunat oameni de artă şi cultură, funcţionari şi lideri politici, directori de ong-uri etc., care au adresat întrebări preşedintelui român.
Băsescu a vobit despre cât de riscantă poate fi o justiţie coruptă şi controlată politic pentru dezvoltarea unui stat.
„Sunt foarte mulţi politicieni care nu-şi dau seama ce înseamnă independenţa şi corectitudinea justiţiei. Nici în România nu suntem sfinţi din acest punct de vedere. Încă există tendinţe de a controla tronsoane din justiţie, dar perioada în care aceasta era sub control politic a trecut. Justiţia este arbitrul societăţii, care trebuie să aibă forţa să trateze în mod egal şi un om de rând, şi un ministru, şi un preşedinte. Lipsa de independenţă a justiţiei şi un procent mare de magistraţi corupţi sunt cele două mari riscuri ale Republicii Moldova”, a comentat preşedintele României.
Acesta a vorbit şi despre importanţa rezolvării conflictului transnistrean de către oficialii de la Chişinău: „Finalizarea negocierilor de integrare în Uniunea Europeană nu va fi posibilă fără soluţionarea problemei transnistrene, pentru că UE a primit lecţia Ciprului, ţară care a creat mai multe incoveniente. Soluţia trebuie pregătită din timp. Moldova nu trebuie să aştepte. Chişinăul va trebui să aibă şi o abordare directă în relaţia cu Moscova, iar România va urma întotdeauna punctul de vedere al Chişinăului. Aici nu avem păreri, ci doar vom susţine, fără a comenta. Conflictul trebuie rezolvat, însă nu va fi uşor. Totuşi, Moldova trebuie să plece de la premisa că nicio palmă de pământ nu se cedează”.
O tânără l-a întrebat pe Băsescu cum vede ipoteza unirii celor două ţări, ca după asta să urmeze Integrarea Europeană. „Domnişoară, cereţi-o şi o vom face!”, i-a r