Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a transmis miercuri un comunicat prin care informează populaţia despre conjunctivite, dată fiind frecvenţa crescută a acestor îmbolnăviri în perioada estivală.
'În perioada ultimului an, din iunie 2012, furnizorii de servicii medicale au raportat un număr de 405 cazuri de conjunctivite la populaţia judeţului Bihor, cu o creştere a numărului de cazuri în perioada lunilor iunie-august,' se arată în comunicat.
Conjunctivita este o inflamaţie a mucoasei pleoapelor, iar cauzele care determină conjunctivita pot fi: diversele infecţii (cu virusuri, cu bacterii - gonoreea sau chlamydia), factori iritanţi (precum şampoanele, praful, fumul de ţigară, gazele şi alţi poluanţi din mediu, clorul folosit în tratarea apei din piscine) sau alergenii (în special praful, fardurile, polenul, lentilele de contact).
Specialiştii avertizează că se poate transmite de la o persoană la alta conjunctivita de cauză infecţioasă, însă nu determină complicaţii serioase dacă este diagnosticată şi tratată precoce.
Simptomele conjunctivitei diferă în funcţie de gradul inflamaţiei conjunctivei şi se manifestă prin înroşirea mucoasei conjunctivale, lăcrimare intensă, secreţie alb-gălbuie, care se depozitează la rădăcina genelor şi colţul ochiului, în special după somn, secreţie verzuie, densă, senzaţie de mâncărime. De asemenea, bolnavul poate simţi arsuri oculare, având vederea înceţoşată şi fotofobie (sensibilitate crescută la lumină).
Când apare oricare dintre simptomele specifice conjunctivitei, este necesar consultul medical la medicul de specialitate. Oftalmologul va realiza o examinare minuţioasă a ochiului, va recolta cu ajutorul unui tampon steril o probă din secreţia oculară patologică, pentru analiza de laborator şi va indica tratamentul medical adecvat tipului de conjunctivită.
Pentru prevenirea conjunctivite