România ajunge în rândul statelor vestice prin lansarea platformei Admitere Online (www.admitereonline.ro), care va gestiona înscrierea online a studenţilor la 5 universităţi din ţară. În premieră pentru Europa de Est, tot procesul de înscriere, până la primirea răspunsului admis/respins, va avea loc online.
Deşi se desfăşoară procese de admitere online şi la câteva universităţi din ţările vecine, România este prima ţară din Europa de Est ce foloseşte o platformă integrată pentru mai multe universităţi.
Dorindu-şi să adopte un proces îmbunătăţit şi modern din punct de vedere tehnologic, 5 universităţi s-au înscris pe platformă: Universitatea Româno-Americană din Bucureşti Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti Universitatea Ovidius din Constanţa Universitatea “Politehnică” din Timişoara Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi.
Candidaţii care vor să se înscrie la aceste universităţi completează datele de contact şi informaţiile biografice, scanează documentele necesare pentru admitere şi le încarcă pe platformă. Taxa de înscriere poate să fie plătită online (sau la bancă), urmând ca universitatea să valideze dosarul şi să notifice candidatul prin e-mail. De asemenea, candidatul poate să vadă în orice moment statusul aplicaţiei sale pe platformă.
Astfel de platforme sunt implementate de mai mulţi ani în statele vestice: UCAS funcţionează din 1996 în Marea Britanie, Studielink gestionează admiterea la peste 50 de universităţi din Olanda, iar CommonApp este platforma de aplicare pentru circa 500 de universităţi din SUA, printre care Harvard, Yale şi Stanford. Însă de ce este nevoie de un proces de admitere online? Cum a ajutat platforma UCAS la recrutarea studenţilor în Marea Britanie
UCAS este o organizaţie non-profit care gestionează înscrierea tuturor studenţilor la nivel de licenţă în Marea Britanie (pe lângă alt