Lungul drum al firmei catre creditul bancar. Dupa ce aduc la banca un vraf de documente a caror obtinere presupune timp si bani, multi solicitanti de credit sunt respinsi in ultimul moment. De vina e opacitatea unui sistem bazat pe "acordul centralei". Birocratia excesiva a existat dintotdeauna in sistemul bancar din Romania, insa a fost mai putin vizibila in perioada de boom economic, cand bancile dadeau mai putina importanta departamentului de risc. Astazi insa, dupa patru ani de la finalul "epocii de aur" a creditelor, contractarea unui imprumut, mai ales atunci cand vorbim despre persoane juridice si in special in cazul firmelor mici sau mijlocii, a devenit o misiune imposibila, scrie Capital.
Interviu cu ambasadorul Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel: "Ca sa atragi investitii, ai nevoie de management profesionist, nu politic". Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei la Bucuresti, vorbeste despre mediul de afaceri din Romania; despre coruptie, justitie si indeplinirea criteriilor de aderare la spatiul Schengen. Domnule ambasador, stiu ca in 2012 s-a vorbit despre o posibila investitie a portului Rotterdam in portul Constanta. Care este situatia acum? Constanta are potential pentru a deveni centrul dezvoltarii economice a Romaniei. Are toate ingredientele necesare si ar fi putut s-o faca in cei 20 de ani de economie libera de piata, dar acest lucru nu s-a intamplat, scrie EVZ.
Atentie, proprietari: din 20 iulie, casele nu se vor mai putea vinde sau inchiria fara certificatul energetic. Din 20 iulie, contractul de vanzare-cumparare si chiar cel de inchiriere va putea fi anulat daca locuinta nu este auditata din punct de vedere energetic. Mai sunt doar cateva zile pana la termenul de 20 iulie, cand intra in vigoare legea care reglementeaza performanta energetica a locuintelor, publicata in Monitorul Oficial nr. 283 din 20 mai 2013. Cert