Aproximativ 23.000 de clujeni sunt plecaţi la lucru în străinătate, conform datelor Recensământului care a avut loc în 2011. Statisticile arată că cei mai mulţi se află în Spania şi Italia. Specialiştii în resurse umane spun că oamenii aleg să trăiască şi să muncească în străinătate datorită salariilor mai mari şi a sistemului de sănătate şi educaţie, mai bine puse la punct.
40% dintre clujenii plecaţi în afara ţării pe o perioadă mai mare de un an au ales Spania ca destinaţie.
"Din cei mai bine de 23.000 de clujeni stabiliţi în străinătate pe o perioadă mai mare de un an, aproape jumătate, 40%, au ales Spania, 22% Italia ţo restul ţărilor sunt alese de mult mai puţini clujeni, unele ţări din UE fiind mai restrictive în ceea ce priveşte acordarea dreptului de muncă, iar SUA sunt mai restrictive din pricina existenţei vizei", a spus Titus Crăciun, jurnalist Ziua de Cluj.
Specialiştii în resurse umane apreciază că românii aleg să plece din ţară ca urmare a oportunităţilor din ce în ce mai mici de pe piaţa forţei de muncă.
"Migraţia forţei de muncă din Cluj şi nu numai se îndreaptă către foarte multe ţări europene în Marea Britanie, Germania, Irlanda, dar şi Belgia. Această migraţie acoperă o gamă largă de poziţii pornind de la necalificaţi la oameni cu studii superioare", a explicat Monica Soare, specialist în resurse umane.
Medicii, inginerii şi specialiştii IT se orientează spre ţări precum Marea Britanie, Germania, Irlanda. Persoanele necalificate aleg şi ele să lucreze în Marea Britanie, Italia şi Grecia.
"Forţa de muncă din zona Clujului se îndreaptă către străinătate datorită oportunităţilor mici din România şi datorită diferenţei de salarizare. Pe lângă aceste aspecte, aleg emigrarea în străinătate datorită condiţiilor generale de viaţă", a mai spus Monica Soare.
Datele recensământului din 2011 arată că aproape 7% dintre