Planetariul din municipiul Suceava, clădire care aparţine Consiliului Judeţean, dar care a fost dată în folosinţă Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, va intra în reparaţii capitale. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alexandru Rădulescu. Rădulescu a declarat că investiţia, estimată la 718.000 de lei cu TVA inclus, va fi finanţată de la bugetul Consiliului Judeţean.
„Lucrările ar putea demara chiar în acest an. Oricum investiţia trebuie să fie gata până anul viitor, întrucât Suceava ar putea să găzduiască Olimpiada Internaţională de Astronomie, unde sunt aşteptate să participe peste cinci sute de persoane din toată lumea”, a spus Rădulescu. Deliberativul judeţean va aproba în şedinţa de vineri, 19 iulie, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul de investiţii „Reparaţii capitale la Planetariul Suceava".
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a arătat că în prezent Planetariul se află într-o stare avansată de degradare, clădirea necesitând lucrări interioare, lucrări la faţade, lucrări de asigurare a confortului termic prin dotarea cu instalaţie de aer condiţionat, intervenţii la terasă şi cupolă.
Planetariul şi Observatorul Astronomic din Suceava a fost inaugurat în 1982, fiind al treilea obiectiv de acest tip din România şi cel mai mare din ţară în ceea ce priveşte capacitatea sălii şi diametrul cupolei.
Observatorul este alcătuit din: sală de proiecţii (filme video şi fond documentar), sală de expoziţii de astronomie, cameră solară, bibliotecă care cuprinde cărţi şi periodice de specialitate. De-a lungul timpului Planetariul a găzduit nu doar activităţi propriu-zise din domeniul astronomiei, ci şi acţiuni cultural-educative precum spectacole de planetariu, proiecţii cu ajutorul celestatului, cercuri de astronomie, cu participarea unui număr însemnat de elevi, expuneri, simpozioane, m