Astăzi, 17 iulie 2013, va avea loc, începând cu ora 18.00, la Bastionul Maria Theresa din Timișoara, o expoziție care are în prim-plan Mausoleul familiei Csavossy din Bobda.
Expoziția, la care sunt așteptați să participe toți timișorenii cărora le pasă de clădirile din patrimoniul local și județean, care au făcut în trecut faima Banatului, are un caracter simbolic, înscriindu-se în seria demersurilor menite să atenționeze asupra degradării unora dintre cele mai importante monumente istorice ale Banatului, neglijate mult prea multă vreme de către autorități.
Mausoleul familiei Csavossy din Bobda evocă tuturor celor pasionați de istoria Banatului numele celei mai importante familii care a locuit în localitatea timișeană în secolul al XIX-lea: familia Csávossy.
Familia Csávossy, povestea unor destine frânte de trecerea vremii
Povestea familiei Csávossy începe undeva în anul 1839, când, conform mărturiilor consemnate în arhive, s-a născut, într-o localitate aflată acum pe teritoriul Serbiei, baronul Gyula Csávossy, cel care avea să devină unul dintre marii latifundiari ai Banatului.
Baronul și-a făcut studiile la Budapesta și la Viena, conform cutumelor timpului, iar apoi s-a întors pe meleaguri bănățene, stabilindu-se la Bobda.
Aici a demarat construcția unui castel imens, înzestrat cu 42 de camere, care era înconjurat de parcuri, acareturi și herghelii. Finalizarea construcției este consemnată în cronicile vremii pe la 1889.
Chiar peste drum de castel, baronul Csávossy a înălțat și un mausoleu care evocă, prin detaliile sale, de bazilica din orașul ungar Esztergom. Mausoleul, în forma pe care el o mai păstrează încă și astăzi, chiar dacă acum se află în paragină și poartă semnele trecerii necruțătoare a timpului, a fost finalizat la 1908, an inscripționat și pe cele două clopote, fabricate la Timişoara, în atelierele mește