Conceptul de impozit amânat a început să fie aplicat prima dată în România în anul 2012, când băncile au fost nevoite să adopte standardele internaţionale de contabilitate (IFRS). Anul acesta, aceleaşi standarde au fost impuse şi companiilor de pe piaţa locală listate la bursă.
Noile condiţii de fiscalitate şi contabilitate au pus în dificultate numeroase companii, având în vedere că trecerea de la standardele româneşti la cele internaţionale au generat concepte noi, cum ar fi impozitul amânat.
Contabilii, directorii financiari şi chiar auditorii care îşi doresc să se familiarizeze cu acest concept sau să înţeleagă mai bine cum pot fi aplicate standardele internaţionale de contabilitate şi, implicit, impozitul amânat, dar şi ce înseamnă acesta, pot accesa cursul online „Impozite amânate”, disponibil pe platforma de cursuri video online în limba română ZFeLEARNING, lansată la începutul lunii iunie de ZF.
În aproximativ o oră şi jumătate cursanţii vor parcurge tematici precum abordarea în 9 paşi a impozitelor amânate sau care sunt principalele situaţii care generează aceste impozite, iar la finalul cursului aceştia vor învăţa cum se poate calcula baza fiscală a unui activ sau a unei datorii sau cum pot fi identificate diferenţele temporare (impozabile/deductibile).
„Impozitele amânate sunt generate de diferenţele existente între valoarea contabilă a unui activ/a unei datorii şi baza sa fiscală (valoarea atribuită în scopuri fiscale). Prin utilizarea/ introducerea conceptului de impozite amânate se obţine respectarea unuia dintre principiile de bază şi anume contabilitatea de angajamente: efectele fiscale ale evenimentelor şi tranzacţiilor din contabilitate sunt înregistrate în perioada în care acestea se produc, indiferent de momentul încasării / plăţii”, spune Cristina Pena, assurance manager în cadrul firmei de audit şi consultanţă PwC ş