Regiunea din Nordul planetei prezintă provocări atât pentru locuitorii săi dar are şi implicaţii asupra întregului glob. Topirea calotei glaciare, exploatarea resurselor de la Polul Nord şi problemele legate de securitate devin prioritare pentru super puterile lumii. Discuţia cuprinde şi regiunea din Sudul planetei, Antarctica, ce se confruntă cu probleme similare.
Agenda Arctică - Cooperare internaţională, exploatarea resurselor, încălzirea globală
Consiliul Arctic acceptă China şi India drept ”observatori permanenţi”
La întâlnirea Consiliului Arctic din Kiruna (Suedia), China şi India au fost acceptate drept observatori permanenţi, neavând drept de vot şi obligându-se să nu ridice probleme asupra suveranităţii statelor Arctice (Norvegia, Rusia, Canada, SUA, Danemarca). Deşi o serie de şase state europene au deja acest statut, pentru moment, Uniunii Europene nu i-a fost acordat, fiind invocate o serie de îngrijorări din partea membrilor, ce necesită rezolvare. Această întâlnire a marcat debutul preşedinţiei de doi ani a Canadei şi a avut drept temă centrală deversările de petrol în regiunea Arctică. - MercoPress, 17.05.2013
Guvernul britanic: refuz privind interzicerea forajului în regiunea Arctică
Guvernul britanic a respins moratoriul asupra exploatării de hidrocarburi în zona Arctică, solicitat până la stabilirea rezultatelor cercetărilor privind efectele deversărilor de petrol în regiune. Motivul invocat a fost că, deşi membru observator al Consiliului Arctic, Regatul Unit nu este un stat Arctic. Criticii susţin însă că există o obligaţie morală dublată de interesele în regiune, ce includ demersurile ştiinţifice dar şi posibila implicare a mediului privat. Drept răspuns, autorităţile au anunţat susţinerea pentru alte proiecte precum dezvoltarea unui cadru de politici privind protejarea mediului şi reducerea ”negrului de fum”