* Criza a condus la scăderea semnificativă a consumului în România şi în regiune
* Furnizorii nu preconizează o revenire a economiei care să conducă la creşteri de tarife
Proiectul bursei regionale de energie este deosebit de important pentru toţi consumatorii din ţara noastră, deoarece electricitatea produsă în România va fi tranzacţionată la comun cu Cehia, Slovacia, Ungaria şi Polonia. Aceste ţări sunt, prin tradiţie, importatoare de energie, pe când România este exportatoare. România are printre cele mai mici preţuri la electricitate, iar bursa regională va face ca aceste preţuri să mai crească. Furnizorii de energie susţin că majorarea nu va fi semnificativă, în contextul scăderii puternice a consumului din regiune şi în contextul în care criza economică prin care trece Europa nu se va sfârşi prea curând.
Cehia, Slovacia, Ungaria, România şi Polonia au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru cuplarea pieţelor spot de energie. Acest lucru înseamnă că cele cinci ţări vor avea un preţ unic al energiei tranzacţionate zilnic pe piaţa spot. Viitorul preţ unic ar putea fi mai mare decât tariful mediu de tranzacţionare de pe piaţa spot naţională (PZU).
Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat: "Faptul că energia din cele cinci ţări va fi tranzacţionată la comun, pe o piaţă unică, nu este un lucru rău pentru consumatori. Dimpotrivă. Cu cât concurenţa este mai mare pe o piaţă, cu atât preţul va fi unul foarte bun pentru consumatori. O piaţă cu un număr cât mai mare de participanţi câştigă în lichiditate. Desigur, preţurile din cele cinci ţări participante la bursa regională se va uniformiza".
Domnia sa estimeză că pentru consumatorii români majorarea nu va fi una semnificativă din mai multe motive: regiunea are excedent de energie, pe fondul scăderii importante a cererii