Deşi putea să înveţe la orice liceu din judeţ şi din ţară, Ionuţ Călăcean, unul dintre cei cinci elevi din Sălaj cu media de admitere 10, a ales să facă liceul la ţară, în satul său natal – Ileanda
Singurul absolvent de gimnaziu din mediul rural din Sălaj care a reuşit anul acesta performanţa de a absolvi clasele V-VIII cu media 10 şi de a promova şi Evaluarea Naţională cu aceeaşi medie, 10, a decis să urmeze liceul în satul său natal şi nu la vreun liceu de fiţe din Zalău. Deşi are doar 14 ani, Ionuţ Călăcean vrea să schimbe modul în care este percepută, astăzi, şcoala din mediul rural. „Am avut şi am ambiţia să demonstrez că şi aici, la ţară, se poate face performanţă”, îşi explică el alegerea de a învăţa în următorii patru ani nu la un liceu mai bine cotat din Zalău, ci la Liceul Tehnologic „Ioachim Pop” din Ileanda, unde a fost repartizat, luni, la clasa de Ştiinţe ale Naturii.
Tânărul, extrem de ambiţios şi de matur pentru vârsta sa, spune că vrea ca demersul său să fie şi o lecţie pentru copiii cu potenţial din mediul rural, tentaţi de multe ori să se plafoneze şi să se complacă în stadiul de mediocritate. „Trebuie să înţeleagă că şcoala contează mai puţin decât măsura în care ei sunt dispuşi să muncească, să înveţe. Sper să îi conving pe cât mai mulţi de asta”, explică el.
Băiatul povesteşte că faptul că a învăţat, în cei opt ani de gimnaziu, într-o şcoală de la ţară nu l-a împiedicat nicio clipă să se „bată” de la egal la egal, în competiţiile şcolare, cu cei mai buni elevi din cele mai bune şcoli din judeţ. De la olimpiada de matematică, Ionuţ s-a întors acasă, în fiecare an (exceptând clasa a VII-a), cu menţiune judeţeană, dar nu s-a lăsat mai prejos nici la olimpiada de limba şi literatura română, unde şi-a adjudecat alte două menţiuni la faza judeţeană.
Deşi a avut 10 pe linie la toate disciplinele, Ionuţ recunoaşte că are,