Şedinţă-fulger, astăzi, la sediul Mnisterului Agriculturii, cu specialiştii din domeniul cercetării în agronomie şi zootehnie şi cu reprezentanţii fermierilor. Tema: UE alocă 5 miliarde de euro pentru cercetarea în agricultură. Întrebarea: cum luăm banii?
În perioada 2014 -2020, Uniunea Europeană va aloca suma de 5 miliarde de euro pentru cercetare în agricultură pentru toate ţările membre. Speciliştii români vor intra într-o competiţie dură cu toţi colegii lor din Uniune pentru accesarea acestor bani.
„Accesarea fondurilor se va face exclusiv prin intermediul grupurilor operaţionale, adică entităţi formate din fermieri, cercetători, consultanţi, ONG-uri şi întreprinderi din sectorul agroalimenatar. Fermierii spun ce nevoi au pentru a-şi eficientiza la maximum activitatea, iar cercetătorii vor găsi soluţiile tehnice. Finanţările se vor face pe acele proiecte care duc la creşterea productivităţii, implicit a calităţii produselor provenite din ferme”, ne-a declarat prof. Dr. Horia Grosu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală Baloteşti. Menţionăm că este pentru prima dată când Uniunea Europeană alocă fonduri pentru acest domeniu, în contextul priorităţilor UE pentru dezvoltarea rurală. Plăţile se vor face începând cu 1 ianuarie 2014, ca atare, România are la dispoziţie doar şase luni pentru a realiza parteneriatele dintre cercetători şi fermierii, în condiţiile în care în Occident acestea există demult. „Ne-am întâlnit deja cu preşedinţii de asociaţii agricole pentru a stabili ce trebuie făcut. Pasul crucial va fi realizarea criteriilor metodologice de către Ministerul Agriculturii, până în octombrie. Apoi vom depune proiectele”, ne-a mai spus Horia Grosu. Profesorul Grosu este de părere că eficienţa agricolă a României nu este bună din cauză că noi exportăm multe cereale, în loc