S-au împlinit 20 de ani de la înființarea, sub egida Consiliului Europei, a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, în fosta închisoare stalinistă de la Sighet, din nordul României.
A fost gândit şi iniţiat în 1992 de către preşedinta de la acea dată a Alianţei Civice, Ana Blandiana, şi realizat în următorul deceniu împreună cu Romulus Rusan şi cu o prestigioasă echipă de istorici, arhitecţi, constructori şi designeri.
În ianuarie 1993, Ana Blandiana a predat proiectul Memorialului la Consiliul Europei, care în 1995 a elaborat un studiu-raport şi a luat Memorialul sub egida sa, sugerînd înființarea Academiei Civice, o fundație care să realizeze și să administreze proiectul. În 1998 Consiliul Europei a aşezat Memorialul de la Sighet printre principalele locuri de păstrare a memoriei Europei, alături de Memorialul de la Auschwitz şi Memorialul Păcii din Normandia.
Memorialul are ca scop reconstituirea şi păstrarea memoriei unor popoare, în particular a celui român, cărora timp de jumătate de secol li s-a indus în conştiinţă o istorie falsă, se spune în prezentarea din pagina de internet a Memorialului.
x „Memoria ca formă de justiție” este numele expoziției prin care Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei a fost prezent la Bruxelles, la invitația președintelui Parlamentului European, dar și titlul unei dezbateri ce a încheiat seria de evenimente pe care Academia Civică și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului le-au organizat anul acesta pentru a marca cei 20 de ani de la înființarea Memorialului de la Sighet.
Dezbaterea a fost găzduită de Spațiul Public European de la București, și la ea au participat nume sonore ale istoriografiei comunismului, „personaje” ale Memorialului de la Sighet, cum le-a numit Ana Blandiana, și scriitori, între care î