Părerea turiştilor străini despre Bucureştiul „devastat şi murdar, fără prea multe lucruri de văzut, în afara de clădirile construite din cauza ego-ului dictatorului Nicolae Ceauşescu este tipică şi expirată . De fapt, ar merita măcar o oprire de o noapte, ca să dispară această credinţă populară”, scrie Mark Baker de la BBC.
Jurnalistul britanic spune că, în realitate, efectele pozitive ale autorităţilor, din ultimele ani, persistă în Centrul Vechi. „A fost adăugat un element acestui material urban: o zonă pietonală şarmantă cu îndeajuns de multe distracţii care să te ţină ocupat o zi întreagă şi baruri şi cluburi care să nu te lase să te duci la culcare”, a scris acesta.
Jurnalistul povesteşte că pentru a ajunge aici, a fost nevoie de aproape un „deceniu agonizant” de muncă ce se oprea şi iarăşi pornea, cu buldozere şi cranii descoperite pe alocuri. „Companiile de construcţii şi oraşul s-au luat la harţă pentru bani, dar şi din cauza alegaţiilor de corupţie, la fel cum a durat mutarea familiilor rezidente de origine romă din zonă”, explică Baker. Jurnalistul descrie perioada 2007-2011 ca fiind „o zonă în care nu trebuia să mergi, cu iluminare stradală extrem de slabă şi gropi în pavaj”.
„Dar zilele acelea par îndepărtate acum, în serile calde de vară. Chiar dacă mai sunt numeroase clădiri de risc în zonă, care-şi aşteaptă investitorii cu buzunarele pline şi vise mari, străzile sunt pline de anticariate, librării, teatre, dar mai ales, baruri, cluburi şi puburi. Într-adevăr, Centrul Vechi a reuşit cu succes în ciuda tuturor aşteptărilor”, scrie jurnalistul.
În continuare, Mark Baker descrie pe scurt istoria zonei, începând din secolul al XV-lea, când s-au instalat primele centre ale puterii. Mai târziu, în secolul al XIX-lea, zona a început să fie populată de tot felul de meşteşugari.
„Timpurile moderne au fost mult mai puţin blânde. Chi