Parlamentul britanic a aprobat marţi proiectul de lege ce legalizează căsătoria gay în Anglia şi Ţara Galilor, deschizând astfel calea pentru primele căsătorii între persoane de acelaşi sex la jumătatea anului 2014.
Camera Comunelor a decis, cum era de aşteptat, să nu respingă amendamentele minore la proiectul de lege înaintat de Camera Lorzilor, camera superioară a parlamentului.
Votul a fost o simplă formalitate, după ce deputaţii au aderat pe 21 mai, în a treia lectură, la proiectul de lege, prin 366 de voturi contra 161, notează AFP.
Votul de marţi a pus capăt unui veritabil parcurs de obstacole parlamentare de-a lungul căruia parlamentarii conservatori s-au răzvrătit împotriva acestui proiect susţinut de guvernul de coaliţie dintre conservatori şi liberal-democraţi. De asemenea, textul a supravieţuit unui amendament denumit "de demolare", respins de Camera Lorzilor.
Pentru a deveni lege, el încă trebuie să primească avizul regal al reginei Elisabeta a II-a, aşteptat "miercuri sau joi", potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Culturii, care supervizează textul.
Dar va fi nevoie de un an pentru ca legea să se aplice.
Guvernul britanic va trebui de asemenea să actualizeze sistemele informatice pentru a înregistra corect aceste căsătorii între persoane de acelaşi sex.
Aceste ajustări, denunţate de conservatorii opuşi căsătoriei gay, îi vor costa pe contribuabili două milioane de lire sterline /2,3 milioane de euro/.
Reforma permite cuplurilor de acelaşi sex să se căsătorească civil.
Cu toate acestea, ea este mai mult simbolică, deoarece cuplurile de homosexuali au deja aceleaşi drepturi ca şi cuplurile heterosexuale: pot adopta, recurge la procreare asistată medical şi la mamă surogat, cu condiţia ca ea să nu fie plătită.
Uniuni între homosexuali în cadrul unui parteneriat civil există din 2005.
Le