Cel mai mare spital din judetul Botosani a fost reabilitat. O reabilitare de milioane de euro care, însă, s-a transformat într-un coşmar pentru bolnavi şi cadrele medicale. Incredibil dar adevarat, proiectantul a “omis” să includă în lucrări geamurile, cadrele uşilor, bucătăria spitalului, spălătoria dar şi mai grav, Secţia de Dializă.
Uniunea Europeana a alocat 14,4 milioane de euro pentru reabilitarea Spitalului Judeţean "Mavromati" din Botoşani. Cei care au făcut proiectarea, au „uitat” să includă în acest proiect şi Secţia de Dializă. Locul unde se efectua înainte de reabilitare, dializa era situat pe secţia Medicală II a unităţii spitaliceşti, într-un salon încăpător.
Noile saloane dar şi băile adiacente care trebuiau construite, pracatic, au ”înghiţit” aproape în totalitate Secţia de Dializă. Conducerea Spitalului şi-a dat seama abia după construirea saloanelor ca nu mai au secţie şi că riscă chiar să îşi piardă statutul de Spital de Urgenţă şi să fie retrogradat.
"Centrul de hemodializă nu a fost prins în proiect. Şi atunci am fost nevoiţi să găsim o altă locaţie, având în vedere numărul mare de pacienţi care necesită dializa, să poată avea parte de tratament", a declarat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt la Spitalul Judeţean Botoşani.
Doar că în loc de secţie, acum în Spitalul Judeţean există doat un punct de dializă cu patru paturi înghesuite cu tot cu aparatură, în două cămăruţe.
În judeţul Botoşani există peste 230 de pacineţi care au nevoie de dializă.
„Viaţa acestora atârnă de doar un fir de păr, dar doar patru pot beneficia odată de tratament. Ne este greu să ne imaginăm ce s-ar putea întâmpla dacă un al cincilea ar avea nevoie urgent de dializă, în momentul în care toate paturile ar fi ocupate”, a spus revoltata o pacienta.
De condiţiile în care se lucrează s-a plâns chiar şi personalul medical din