Înfiinţarea unui business în Republica Moldova nu este o sarcină uşoară şi de cele mai multe ori problema antreprenorilor locali este lipsa capitalului pentru investiţii. Pentru 230 de antreprenori, soluţia a reprezentat-o unul dintre cele mai de succes programe ale Ministerului Economiei, Pare 1+1.
Programul se adresează exclusiv moldovenilor care au lucrat sau lucrează în străinătate, precum şi rudelor acestora. Astfel, în cadrul programului, aceştia beneficiază de consultanţă, informare şi suport financiar pentru a-şi dezvolta o afacere în Moldova. Participanţii sunt mai întâi instruiţi în cadrul unor seminarii de pregătire, care se desfăşoară pe module, cu o durată totală de 50 de ore academice.
Aşa cum îi spune şi numele, finanţarea se desfăşoară conform regulii „1+1”, care prevede că fiecare leu investit din remitenţe va fi suplinit cu un leu din cadrul PARE. Suma maximă a finanţării acordată este de 200.000 lei. Potrivit lui Alexandru Vizitiu, coordonator al programului PARE 1+1, pentru a beneficia de finanţare, solicitanţii trebuie să prezinte un dosar care să cuprindă un set de documente ce demonstrează faptul că persoana face parte din grupul-ţintă: lucrător migrant sau rudă a acestuia, contractul de muncă din străinătate a migrantului şi alte câteva acte.
Din anul 2010, circa 230 de proiecte investiţionale au fost implementate în domeniul agriculturii, serviciilor şi construcţiilor.
Poveşti de succes
Că programul este un succes o dovedesc chiar afacerile pornite în ultimii trei ani cu banii respectivi. Denis Ţurcanu este unul dintre primii participanţii la program. El a muncit timp de patru ani în Statele Unite ale Americii după care a hotărât să se întoarcă în ţară şi să îşi deschidă o afacere proprie în domeniul auto. Denis a înfiinţat în anul 2010 o şcoală auto, care acum are în medie 70 de cursanţi. De la PARE 1+1 a primit suma