Comisia Europeană a anunţat astăzi că a propus instituirea unui Parchet General European, cu scopul înbunătăţirii derulării urmăririi penale a autorilor infracţiunilor de fraudă asupra banilor contribuabililor din UE, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul organizaţiei.
Sarcina exclusivă a Parchetului European va consta în efectuarea de cercetări şi urmăriri penale, acesta urmând să aibă competenţa de a trimite în judecată, în instanţele din statele membre, persoanele învinuite de săvârşirea de infracţiuni care afectează bugetul UE, potrivit comunicatului.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat: "După cum am promis, Comisa a propus astăzi instituirea Parchetului European. Această iniţiativă confirmă angajamentul Comisiei faţă de consolidarea statului de drept; propunerea va consolida în mod decisiv protecţia banilor contribuabililor şi combaterea eficace a fraudelor asupra fondurilor UE. Comisia a concretizat şi angajamentul de a consolida şi întări procedurile OLAF aplicate garanţiilor procedurale, similar cu garanţiile pe care le va oferi Parchetul European".
Comisia Europeană îşi respectă astfel promisiunea de a aplica o politică de toleranţă zero faţă de fraudele împotriva bugetului UE, potrivit vicepreşedintelui CE, Viviane Reding, comisarul pentru justiţie al UE. Domnia sa a declarat: "Infractorii care se folosesc de subterfugii juridice pentru a fura banii contribuabililor nu ar trebui să rămână liberi pentru că nu avem instrumentele adecvate pentru a-i aduce în faţa justiţiei. Un lucru trebuie să fie clar: dacă la nivelul nostru, al UE, nu ne protejăm bugetul federal, nimeni nu o va face în locul nostru. Fac apel la statele membre şi la Parlamentul European să sprijine acest proiect important astfel încât Parchetul European să înceapă să funcţioneze din 1 ianuarie 2015."
Dacă există un buget federal, finan