Traian Băsescu a venit de fiecare dată la Chişinău în momente de cotitură pentru destinul Republicii Moldova.
La fel de important este şi acest moment, determinat de pregătirile pentru Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius şi, drept consecinţă, de stabilitatea politică internă şi asistenţa diplomatică a partenerilor de dezvoltare, pe care această pregătire le solicită. Perspectivă ce este reflectată în agenda încărcată şi echilibrată în acelaşi timp, pe care Traian Băsescu o va avea în Republica Moldova.
Conform agendei făcute publice de către Preşedinţia României, Traian Băsescu se va întâlni cu reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare, cu excepţia partidelor anti-europene, se va întâlni cu preşedintele Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului Igor Corman, premierul Iurie Leancă şi cu primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă. După care, Traian Băsescu va depune flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, iar spre seară se va întâlni cu reprezentanţii societăţii civile şi cei ai bisericii. Este o vizită amânată de mai mult timp, din motive obiective, care după agenda plină preconizată şi după interesul cu care este tratată, este o vizită aşteptată. Deloc întâmplător acest lucru.
Relaţiile frăţeşti dintre majoritatea cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului, asistenţa constantă a României pentru cetăţenii şi statul Republica Moldova, dar şi contribuţia personală a lui Traian Băsescu la dezvoltarea acestor relaţii, sunt suportul pentru aceste aşteptări. Preşedintele României Traian Băsescu este un politician iubit în Republica Moldova. Nu este exagerat să spunem unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi politicieni români din toate timpurile, după ce istoria a făcut ca teritoriul dintre Prut şi Nistru să se dezvolte (relativ) separat.
La un moment dat chiar, a existat o uşoară neînţelegere din partea unei părţi din so