Pentru mulţi, China este sinonimă cu atelierul de lucru al planetei, unde toate companiile mari se duc pentru a produce, atrase de forţa de muncă ieftină. Însă puţin ştiu că, spre exemplu, salariul minim lunar din China este mai mare decât cele din România şi Bulgaria, cele mai sărace state din Uniunea Europeană, o unine creată pentru a asigura bunăstarea europenilor.
În România, salariul minim pe economie este de 157 de euro pe lună, iar în Bulgaria de 158 de euro pe lună. În China acesta este echivalent cu 203 euro pe lună, potrivit calculelor cotidianului bulgar 24 Chassa.
China a ajuns aici transformându-se dintr-o ţară preponderent rurală după cel de-Al Doilea Război Mondial într-o economie hibrid, cu intervenţionismul şi controlul tipic comuniste, dar şi cu trăsături capitaliste, cu un sector privat industrial şi bancar puternic. Acest mix a alimentat creşteri economice astronomice, necesare dezvoltării ţării cu cea mai mare populaţie de pe planetă, de 1,35 miliarde. Spre comparaţie, UE are „doar” 500 de milioane de locuitori.
Avansul exploziv – o creştere de 65% doar din 2008 până în prezent - a transformat China într-o economie tipică de consum, a doua ca mărime din lume după SUA. China are nevoie de combustibil pentru a pune în mişcare cea mai mare piaţă auto la nivel mondial, alimente pentru a hrăni cea mai mare populaţie de pe mapamond şi de multe altele, în condiţiile în care este una dintre cele mai mari pieţe de desfacere pentru exporturi. Producătorii români cu siguranţă că ar avea un loc pe piaţa chineză dacă ar ajunge acolo.
Dar China nu aşteaptă să i se dea. Prin achiziţii şi investiţii Beijingul şi oamenii de afaceri chinezi sunt prezenţi peste tot în lume pentru a strânge resurse. Spre exemplu, prin Great Wall Motor China produce maşini în Bulgaria. Intervenţia financiară pare că îi convine cel mai bine Chinei, ţa