Un număr mare de analişti de top consideră că economia Chinei va continua să crească, însă într-un ritm din ce în ce mai redus, posibil de până la 4-5% la sfârşitul deceniului, scrie CNBC.
Michala Marcussen, economist al băncii franceze Société Générale, afirmă că „pieţele se ajustează la perspectivele de creştere economică redusă ale Chinei. Ajustarea este cel mai probabil structurală, în condiţiile în care creşterea economiei chineze se va reduce până la 6% în cinci ani şi 4-5% până la sfârşitul acestui deceniu“. SocGen îşi menţine previziunile pentru creşterea economică a Chinei de 7% în 2014, cu „puţine speranţe că vor exista surprize plăcute, mai ales că autorităţile de reglementare chineze îşi menţin ferm poziţia privind limitarea creditării“, a adăugat Marcussen.
Zhiwei Zhang şi Wendy Chen, economişti ai Nomura, estimează o creştere economică de 6,9% în 2014, considerând că se va atinge un nivel minim de 6,5% în cel de-al doilea trimestru. Aceştia au enumerat trei motive ale frânării. În primul rând, guvernul a accentuat că este interesat mai mult de calitatea şi sustenabilitatea creşterii economice decât de aspectul cantitativ şi va reduce probabil ţinta anuală pentru 2014 la 7%. În al doilea rând, China urmăreşte în această perioadă reducerea gradului de îndatorare, apoi reducerea populaţiei ocupate şi lipsa reformelor structurale ar putea reprezenta obstacole în calea creşterii.
Haibin Zhu, economistul-şef al J.P.Morgan, a revizuit în scădere prognozele pentru creşterea PIB-ului anul acesta şi 2014 la 7,4% respectiv 7,2%, faţă de nivelurile anterioare de 7,6% şi 7,7%. Zhu consideră că ineficienţa canalului de credit, efectul aprecierii yen-ului asupra exporturilor, reducerea creşterii creditării şi măsurile limitate de susţinere a reglementărilor vor limita probabil avântul economic anul viitor