Copiii si tinerii din China care sufera de handicap sunt condamnati, inca de la inceputul vietii, la un trai in saracie si chin.
Aceasta este concluzia la care s-a ajuns in urma unui raport emis de organizatia Human Rights Watch, citat de The Guardian.
"Cele mai multe dintre scoli refuza sa primeasca astfel de copii sau ii roaga sa plece. Mai mult, unii chiar nu le asigura conditiile necesare in clasa in functie de handicap. Copiii cu un grad de handicap mai mare raman total in afara sistemului. Cei mai multi dintre ei nu fac nici macar o zi de scoala", se arata in raportul Human Rights Watch.
Situatia din China se afla in totala contradictie cu tendinta internationala de recunoastere a drepturilor celor cu dizabilitati in ceea ce priveste educatia.
Potrivit Conventiei Internationale a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati, ratificata de China in 2008, guvernul trebuie sa asigure un sistem educational pe toate nivelurile.
Beijingul a dezvoltat cateva programe educationale pentru copiii cu dizabilitati, dar a preferat sa ii separe de restul tinerilor, adancind si mai mult izolarea acestor oameni.
China are o populatie de 83 de milioane de persoane care sunt inregistrate ca avand o forma de handicap. Peste 40% dintre acestia sunt analfabeti.
Potrivit raportului, cele mai multe scoli si universitati nu ii refuza direct pe tinerii cu dizabilitati dar le impun asemnea conditii astfel incat acestia sa renunte la educatie. De exemplu, tinerilor li se poate cere sa vina in fiecare zi insotiti de un ingrijitor.
Fiecare cerere de inscriere la o universitate din China trebuie sa fie precedata de un examen medical, la care viitorii studenti sunt obligati sa indice handicapurile de care sufera, potrivit raportului. De asemenea, Human Rights Watch arata ca nu este depus niciun efort p