Pentru cei care se simt discriminaţi în raport cu sexul opus există din nou, cel puţin teoretic, o şansă de a semnala situaţia şi a cere să se întreprindă măsuri, Comisia Judeţeană în Domeniul Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi fiind reactivată.
O legislaţie foarte puţin cunoscută, instituţii cu atribuţii în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi o comisie a cărei componenţă a fost actualizată ar trebui să fie subiectul acestui material. Doar că egalitatea de şanse rămâne un subiect încă neinteresant, judecând după istoricul comisiei amintite mai sus. Femeile din România nu-şi pun întrebarea de ce nu au acces egal la funcţii, fie ele publice sau în structurile private, nu se îngrijorează că în continuare statul, din varii motive, nu le înlesneşte accesul la o viaţă profesională activă, înfiinţând servicii sociale care să le permită să-şi ştie copiii sau bătrânii în siguranţă, nu se revoltă că adesea în anumite produse media sunt reduse la rolul de obiect... decorativ.
Comisia Judeţeană în Domeniul Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi (COJES), care are sediul la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială, este o structură reactivată după ceva vreme. Prima dată, reprezentanţii instituţiilor judeţene „s-au jucat” de-a egalitatea de şanse prin 2003. Au înfiinţat o comisie, la nivel naţional a apărut şi o agenţie cu structuri în teritoriu. S-a desfiinţat când n-au mai fost bani la buget, iar astăzi oameni din 22 de instituţii judeţene se întâlnesc din nou, trimestrial, să vorbească despre egalitatea de şanse. Pe ce baze, ştiu, pe ce date, încă rămâne să se stabilească. În toamna anului 2012, componenţa comisiei a fost reactualizată, iar la sfârşitul săptămânii trecute a avut loc o nouă întâlnire, în cadrul căreia s-a stabilit şi planul general de acţiuni pentru 2013.
„Orice persoană care are o problemă de ace