Începând de mâine, nici o locuinţă nu va mai putea fi vândută sau închiriată fără un certificat de performanţă energetică, fie că este casă de chirpici sau vilă. În momentul în care este înstrăinată, chiar şi printr-un contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere, proprietarul trebuie să prezinte notarului respectivul certificat. Şi chiar dacă insistă pe lângă notar să autentifice actul, tot nu scapă de Serviciul Financiar, pentru că şi aici este necesar acest certificat, ulterior fiind predat noului proprietar.
Dacă Legea nr. 375/2009 privind performanţa energetică a clădirilor nu s-a aplicat niciodată, noua lege, nr. 159/2013, intră în vigoare începând cu 19 iulie. „Noile reguli în privinţa certificatului de performanţă energetică au fost stabilite recent, prin Legea nr. 159/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, ce urmează a intra în vigoare pe 19 iulie. În lege se spune că pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul, proprietarul, administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificat, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii pe care urmează să o cumpere (închirieze), după caz.
La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar.
Atenţie, toate contractele de vânzare-cumpărare încheiate fără prezentarea certificatului sunt supuse nulităţii relative, potrivit prevederilor Codului Civil. Totodată, în actul normativ se arată că la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va răm