Sfântul Ilie a trăit în secolul al IX-lea înainte de Hristos şi este ocrotitorul aviatorilor şi patronul ploilor.
Biserica Ortodoxă îl celebrează sâmbătă, 20 iulie, pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. În timpul vieţii, Sfântul Ilie a făcut multe minuni, iar după moarte a fost ridicat la cer într-un car de foc. El este ocrotitorul aviatorilor şi patronul ploilor. În cultura populară, Sfântul Ilie este cunoscut drept călătorul în căruţa de foc, aducătorul de grindină şi purtătorul de trăsnete. Atunci când plouă sau tună, bătrânii spun că Ilie se plimbă pe cer în carul său de foc şi împarte ploaia şi furtuna. Tot bătrânii spun că de “Sântilie” nu se munceşte, de teamă ca ploile şi grindina să nu facă pagube.
Sfântul Ilie a trăit în secolul al IX-lea înainte de Hristos. Pe vremea aceea, împărăţea peste Israel împăratul Ahab, acesta urmând în răutate celorlaţi împăraţi închinători la idoli. Văzând Ilie atâta rătăcire de la dreapta credinţă şi atâta orbire şi întunecare, umplându-se de râvnă dumnezeiască, s-a dus înaintea lui Ahab şi, după ce l-a mustrat pentru nebunia şi idolatria lui, l-a ameninţat, atât pe el, cât şi pe poporul cel orbit şi înşelat de el, că vor fi pedepsiţi cu mare grozăvie de către Dumnezeu: “În aceşti ani nu va fi nici rouă, nici ploaie!”. Odată cu aceste cuvinte, s-a încuiat cerul şi s-a făcut secetă mare, încât nici o picătură de ploaie sau rouă n-a căzut de sus pe pământ timp de trei ani şi jumătate.
Apoi au urmat nerodirea pământului, lipsa de hrană şi foametea. Ahab l-a ameninţat pe Ilie cu moartea. Din această cauză, proorocul Ilie a fost nevoit să stea ascuns până au trecut anii de secetă. Ascunzătoarea sa a fost, mai întâi, aproape de o apă. Acolo a fost hrănit de corbii care-i aduceau zilnic pâine. A stat şi în casa unei văduve din Țara Feniciei. Drept răsplată pentru că a fost hrănit cu bruma de făină şi ulei pe care ac