Ungaria nu mai are nevoie de serviciile Fondului Monetar Internaţional /FMI/ şi din acest motiv solicită închiderea reprezentanţei acestuia la Budapesta şi întreruperea cooperării, a anunţat-o guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, pe directoarea generală a FMI, Christine Lagarde.
Ungaria speră să iasă din criză prin forţe proprii. Experţii tind să creadă că demersul neaşteptat al Budapestei se explică prin dorinţa guvernului de a-şi spori popularitatea în perspectiva alegerilor parlamentare, prevăzute pentru primăvara lui 2014, notează miercuri cotidianul rus Novîe Izvestia.
Vechea dispută dintre Ungaria şi FMI s-a acutizat din nou săptămâna aceasta. Relaţiile dintre Budapesta şi principala organizaţie financiară a planetei nu au fost niciodată foarte bune, însă în 2010, când la putere în această ţară est-europeană a venit Viktor Orban, acestea s-au deteriorat şi mai mult, iar în prezent au ajuns la cel mai scăzut nivel posibil.
Marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, care înainte a fost ministru al economiei, i-a scris directorului FMI, cerându-i să închidă reprezentanţa fondului în Ungaria, pentru că serviciile acestuia nu mai sunt aici necesare. FMI a răspuns că termenul de şedere al reprezentantului fondului în Ungaria expiră la sfârşitul lui august şi, în virtutea solicitării guvernului Orban, nu va fi prelungit.
Este clar, constată ziarul rus menţionat, că Viktor Orban şi guvernul său nu dau dovadă de prea multă recunoştinţă: în timpul crizei financiare din 2008, Ungaria a supravieţuit doar datorită creditului de 20 de miliarde oferit de FMI, chiar dacă acordul a fost semnat nu de Orban, ci de predecesorul său.
După ce, în urmă cu 3 ani, Viktor Oban a câştigat alegerile, relaţiile Ungariei cu organizaţiile internaţionale şi FMI inclusiv s-au deteriorat brusc. Orban a adoptat o nouă Con