Principalul opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat joi în sala unui tribunal din Kirov, la circa 900 de kilometri est de capitala rusă, fiind condamnat la cinci ani de închisoare într-o tabără de muncă. Acuzat de deturnare de fonduri, Navalnîi cataloghează ca 'absurde' acuzaţiile împotriva sa.
Incidentul a declanşat reacţii dure din partea fostului preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, dar şi din partea Bruxelles-ului care a avertizat asupra încălcării drepturilor omului.
Fără justiţie independentă
Arestarea şi încătuşarea lui Navalnîi în sala de judecată l-a determinat pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov să denunţe o folosire "inacceptabilă" a justiţiei împotriva unui adversar politic, scrie Mediafax. "Utilizarea justiţiei în lupta împotriva adversarilor politici este inacceptabilă", a avertizat Gorbaciov subliniind că toată afacerea "confirmă, din nefericire, că nu avem o justiţie independentă". În plus, Bruxelles şi-a exprimat joi "îngrijorarea", apreciind că aceasta relevă "probleme grave" privind situaţia drepturilor omului în Rusia. Comisarul european Catherine Ashton "este îngrijorată de hotărârea judecătorească" şi şi-a exprimat speranţa ca această condamnare să fie "revizuită în cadrul unei proceduri în apel", potrivit unui purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă. De asemenea, inculpat în acelaşi dosar, omul de afaceri Piotr Ofiţerov, a fost condamnat la patru ani de detenţie. 'Acuzaţiile prezentate împotriva celor doi nu au fost dovedite într-o manieră adecvată de-a lungul procesului', a adăugat reprezentantul UE.
Acuzat de act criminal
Magistratul Serghei Blinov l-a condamnat pe Navalnîi la "cinci ani de închisoare", ţinând cont de "gravitatea infracţiunii" penale şi "pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru societate". "Tribunalul a stabilit că Navalnîi a organizat acest act c