În primul an, veniturile unui medic rezident din România ajung la o mie de lei pe luna , bani care sunt insuficienţi pentru o viaţă decentă. Radu Elisei a reuşit să treacă peste aceste dificultăţi şi a ajuns în cel de-al patrulea an de rezidenţiat în chirurgie, la o clinică din Cluj. După şase ani de studii şi alţi patru de rezidenţiat, salariul său abia depăşeşte 1.500 de lei lunar.
În primele trei luni ale acestui an, au părăsit România 580 de cadre medicale. În străinătate, un medic la începutul carierei câştigă câteva mii de euro lunar. Radu Elisei este unul dintre tinerii medici români care, deocamdată, au ales să rămână în ţară. "În România e destul de greu să te descurci ca medic rezident, salariile sunt destul de mici, mai pentru cei care locuiesc în chirie, cum este şi cazul meu", spune el.
În anul 4 de rezidenţiat, salariul medicului abia depăşeşte 1.500 de lei, în condiţiile în care o chirie în Cluj-Napoca ajunge la 1.200 de lei lunar. Rezidenţii din anul întâi se află într-o situaţie şi mai gravă: câştigă lunar doar o mie de lei. "Cheltuielile sunt de o mie de lei chirie, plus cheltuieli lunare - telefon, internet, televizor. Rezidenţii din anul I, cel puţin cei din specialităţile chirurgicale, au din câte ştiu de la prieteni salariul este de o mie de lei", spune el.
O zi de muncă începe pentru tânărul medic la ora 7 dimineaţa şi se poate încheia în jurul orei 21, dar şi a doua zi, atunci când este de gardă. Cu toate acestea, rezidentul încă mai rămâne în România, deşi, din ce în ce mai des, se gândeşte la avantajele emigrării. "Mă gândesc să plec din ţară, e un lucru la care m-am gândit şi mă gândesc în continuare", spune Elisei. "Şansele de a progresa în România sunt minime, nu ai spitale dotate, să-ţi poţi face meseria aşa cum ai învăţat-o".
Tânărul crede că exodul medicilor poate fi oprit doar printr-o salarizare decentă. "Co