Banca Centrală Europeană încă deţine în arsenalul său arme pe care le va utiliza dacă va fi necesar, a declarat joi la Vilnius directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, transmite Reuters.
'Nici nu se pune problema că politica monetară nu poate fi un substitut pentru orice este necesar să fie realizat. Spre deosebire de alte bănci centrale, BCE are spaţiu de manevră dacă şi când va consideră necesar să intervină şi dacă va simţi că este necesar', a afirmat Christine Lagarde la un eveniment organizat de Banca Centrală a Lituaniei.
La şedinţa de politică monetară din 4 iulie, BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare să rămână la nivelul record de 0,5%. De asemenea, BCE a lăsat nemodificate şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit, la nivelurile de 1% şi, respectiv, 0%.
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, declara atunci că politica monetară a BCE va rămâne la un nivel scăzut pentru o perioadă lungă de timp şi ar putea chiar să continue să reducă dobânzile, oferind pieţelor financiare un semnal clar cu privire la direcţia în care se va îndrepta costul creditului în zona euro.
Luna trecută, Rezerva Federală americană a semnalat că are de gând să înceapă să-şi reducă măsurile de stimulare dacă cea mai mare economie a lumii va continua să dea semne de ameliorare. Însă spre deosebire de SUA, economia zonei euro rămâne într-o situaţie fragilă. Potrivit celor mai recente prognoze, BCE se aşteaptă pentru acest an la o contracţie de 0,6% a Produsului Intern Brut în zona euro, urmând ca anul următor să înregistreze un avans de 1,1%.
SURSA: Agerpres