Au indurat razboaie si foametea, dar multi dintre ei traiesc inca in bordeie simple, fara incalzire, cu cativa dolari pe zi. Si totusi, acesti chinezi au o speranta de viata printre cele mai ridicate de pe intreaga planeta, scrie AFP.
Cantonul Chengmai este format dintr-o serie de sate presarate printre plantatii de portocali in insula tropicala Hainan, provincia cea mai sudica a Chinei. Iar printre cei 560.000 de locuitori ai cantonului, se gasesc peste 200 de centenari - una dintre cele mai ridicate rate din lume.
Cel putin trei dintre ei sunt chiar "supercentenari" - denumirea rezervata persoanelor peste 110 ani - in conditiile in care numarul total al acestora este de circa 400 in intreaga lume.
Li Aizhu, cu chipul brazdat de riduri si incadrat de suvite de par alb, este una dintre ei: a vazut lumina zilei in 1900, 11 ani inainte de caderea ultimului imperiu chinez, daca e sa dam crezare buletinului furnizat de guvern.
Ea paraseste in fiecare zi mica sa camera unde zbarnaie un ventilator pentru privi in continuu la ratele fermei familiale. La apropierea vizitatorilor, isi intreaba apropiatii: "cine sunt acesti oameni?"
A pus aceeasi intrebare in ziua in care oficiali ai guvernului au venit pentru a-i inmana o placa onorifica ce o proclama "eminent pentru viata sa" - o distinctie care ii acorda o pensie lunara de 500 de yuani (63 de euro) si asistenta medicala gratuita.
Chengmai are cateva caracteristici comune cu alte regiuni considerate drept "raiuri ale longevitatii", Cuba, insulele grecesti, Japonia sau Costa Rica: importanta acordata familiei, modul de viata care presupune efort fizic si un regim bazat pe fructe si legume.
In timp ce China era purtata de furtunile istoriei - de la invazia japoneza la regimul comunist, de la economia planificata la deshiderea spre lume - majorit