Oamenii sunt animale sociale. Ne petrecem o mare parte din timp comunicând cu semenii noştri, subiectele de discuţie fiind dintre cele mai diverse: de la planuri de viitor, la glume sau de la amintiri din trecut şi viziuni asupra viitorului, adică un schimb de idei şi o răspândire de informaţii. Dar subiectul preferat rămâne întotdeauna propria persoană.
Capacitatea de a comunica a jucat un rol central nu doar în supravieţuirea speciei noastre, ci şi în evoluţia ei, scrie „Huffington Post“.
Există însă o întrebare: în ce scop foloseşti această unealtă extrem de puternică aşa cum este caracterizată comunicarea? Conversaţiile îţi servesc drept căi de acces spre idei şi experienţe noi? Sau preferi să vorbeşti cu tine însuţi?
Chiar dacă comunicarea se vrea a fi un model bidirecţional de transmitere a informaţiilor care presupune şi existenţa unui feedback, majoritatea oamenilor preferă să vorbească mult mai mult cu sine. În medie, 60% din conversaţiile oamenilor se desfăşoară cu ei însuşi, iar procentul creşte până la 80% atunci când comunicarea se face prin intermediul platformelor de social media, cum ar fi Twitter sau Facebook.
Dar oare de ce, când există o diversitate de idei şi de subiecte de discutat, oamenii aleg să vorbească, în cea mai mare parte a timpului, cu şi despre ei însuşi? Explicaţia pare să fie una foarte simplă: pentru că trezeşte un sentiment de plăcere, arată ultimele studii.
Motivaţia şi recompensa deschiderii de sine
Pentru a investiga dacă a vorbi cu sine aduce o satisfacţie intrinsecă, cercetătorii de la „Social Cognitive and Affective Neuroscience Lab“ din cadrul Universităţii Harvard au folosit un aparat cu rezonanţă magnetică prin care se puteau evidenţia zonele cele mai active ale creierului, având ca punct de reper schimbările în fluxul de sânge. Imaginile conturate de aparat au fost corelate cu date comp