Roverul marţian Curiosity a trecut ieri de prima sa „frontieră": maşina-laborator trimisă de către NASA pe planeta Roşie a reuşit să facă primul său kilometru pe suprafaţa îndepărtatei planete, în căutarea apei şi substanţelor care să demonstreze că pe Marte a existat viaţă la un moment dat.
Roverul de o tonă a reuşit să treacă de acest hotar miercuri, 17 iulie, în timpul unei călătorii de 38 de metri, ducând odometrul său la 1.029 de metri. Dar călătoria vehiculului nu este nici pe departe terminată. Curiosity a fost trimis de către NASA spre vârful Muntelui Sharp, care ajunge până la 5.500 de metri altitudine, iar roverul mai are 8 kilometri până acolo. Deşi pare o distanţă mică, maşinăria are o viteză maximă de 0,14 kilometri pe oră, fiind nevoit să meargă la această viteză pentru că laboratoarele sale sunt foarte sensibile şi, mai ales, foarte scumpe.
Curiosity a ajuns pe planeta Marte pe 5 august 2012, în craterul Gale, cu o lăţime de 154 de kilometri. Misiunea sa este de doi ani, iar NASA doreşte să afle dacă a existat viaţă microbiană pe Marte. În primul an, scopul robotului nu a fost să călătorească foarte mult, ci să studieze solul din craterul Gale. Deja Curiosity a revelat faptul că Golful Yellowknife putea susţine apariţia organismelor vii acum miliarde de ani.
Dar călătoria roverului va continua spre vârful Muntelui Sharp dintr-un motiv simplu: straturile de sol de până la 5.500 de metri altitudine vor spune diverse poveşti oamenilor de ştiinţă din SUA, care vor studia probele lui Curiosity.
Kilometrul lui Curiosity este o victorie timpurie pentru NASA, la nici un an de la asolizarea pe Marte, dar adevăratul erou de pe Planeta Roşie este Opportunity, un rover ajuns în 2004 pe Marte. Opportunity a supravieţuit mult mai mult decât credeau cei de la NASA şi a ajuns vehiculul spaţial american care a străbătut cea mai mare distanţă: ap