Cancerul care apare la nivelul stomacului se numeşte cancer gastric şi este o afecţiune malignă, în care celulele neoplazice apar la nivelul mucoasei gastrice şi apoi se extind dincolo de peretele gastric. Deşi incidența acestui tip de cancer a scăzut în ultimul secol, totuşi rămâne o cauză importantă de deces mai ales în ţările în curs de dezvoltare.
Recent, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Vanderbilt (Nashville) au descoperit că o alimentaţie bogată în sare creşte riscul apariţiei cancerului gastric, prin favorizarea activităţii bacteriene.
Bacteria Helicobacter pylori, extrem de răspândită – jumătate din populaţia lumii are această bacterie, identificată ca element preponderent în apariţia ulcerelor gastro-duodenale. Cercetătorii s-au întrebat de ce ea se manifestă cu atâta violenţă la unii, în timp ce la alţii rămâne în stare latentă.
Şi după ce au desfăşurat cercetări pe gerbilul de Mongolia, cercetătorii au observat că sarea joacă un rol important în activarea bacteriei. Micile rozătoare au fost mai întâi contaminate cu tulpini agresive de Helicobacter pylori şi împărţite apoi în două grupe: animalele din primul grup au beneficiat e o alimentaţie normală, iar cele din al doilea grup, de una bogată în sare.
După patru luni au fost analizate ţesuturile gastrice: toate rozătoarele din grupul ‘sărat’ făcuseră cancer la stomac, în timp ce în cazul celor cu alimentaţie normală doar jumătate au dezvoltat cancer gastric.
Impactul negativ al sării se explică prin faptul că ea favorizează producerea de către Helicobacter pylori a unei proteine oncogene (CagA).
Sfatul cercetătorilor este să se consume sare cu moderaţie.
(Sursa: doctorulzilei.ro) Cancerul care apare la nivelul stomacului se numeşte cancer gastric şi este o afecţiune malignă, în care celulele neoplazice apar la nivelul mucoa