Cei aproape 150 de angajaţi ai combinatului Mechel disponibilizaţi la începutul lunii au încercat să se întoarcă astăzi la lucru, după ce Tribunalul Comercial a anulat preavizele primite de aceştia. Ei au fost însă opriţi la poarta combinatului, din ordinul conducerii. Hotărârea de ieri a instanţei poate fi atacată de administratorul judiciar al fabricii. Liderul de sindicat spune că va face plângere la DNA.
Eleonora Rusu are 53 de ani şi a lucrat la Mechel pe post de macaragiu, o meserie neobişnuită pentru o femeie. După 30 de ani de muncă, a primit la inceputul lunii preaviz. Femeia spune că aşteaptă să fie chemată din nou la lucru, după ce preavizul a fost desfiinţat de Tribunalul Comercial Cluj. Vezi ce spune aceasta despre situaţie, în materialul video
Femeia se teme că cei din urmă disponibilizaţi nu vor primi salarii compensatorii. Foştii angajaţi spun că ultima concediere nu a respectat legea insolvenţei, procedură în care se află acum combinatul.
Liderul celor disponibilizaţi e Tudor Bubău. "Aceste preavize nu sunt în regulă", spune el, "căci când intri în insolvenţă trebuie depuse acte pentru reorganizare, care nu au fost depuse. Rămâne să vedem ce se va întâmpla, dacă vor face recurs", spune el. Deocamdată oamenii nu au fost convocaţi nici ca să vină la lucru, nici ca să rămână în preaviz.
Liderul de sindicat aşteaptă decizia finală a instanţelor, după care va depune plângere la DNA împotriva administratorului judciciar al combinatului. "Deocamdată aşteptăm să vedem care este decizia în legătură cu această stare de fapt", spune Ioan Pascu. "Următorul pas va fi o adresă către DNA Cluj, referitoare la activitatea administratorului judiciar".
Administratorul judiciar al combinatului este firma RVA, patronată de Arin Stănescu, avocatul care şi-a câştigat renumele de "regele falimentului din România". Conducerea firnei nu a putut