O echipă de cercetători de la Imperial College London a inventat un bisturiu "inteligent", care poate detecta țesuturile canceroase, potrivit BBC.
Una dintre frecvente și mai periculoase situații cu care se confruntă medicii chirurgi atunci când operează un bolnav de cancer apare atunci când nu pot extirpa tumorile în întregime, iar celulele rămase se înmulțesc.
Spre exemplu, în cazul cancerului la sân, una din cinci paciente are nevoie de o a doua intervenție chirurgicală pentru extirparea totală a țesuturilor afectate. Iar în cazul pacienților cu cancer la plămâni, unu din zece are nevoie de o a doua operație.
În acest context, cercetătorii britanici au modificat un bisturiu care folosește căldura pentru a secționa țesuturile și este deja utilizat de chirurgi din lumea întreagă. Fumul scos de noul bisturiu, denumit "iKnife", este analizat de un spectometru, care detectează diferențele dintre fumul provenit de la țesuturile sănătoase și cel provenit de la țesuturile canceroase. Iar informațiile respective sunt transmise aproape imediat chirurgului care efectuează operația.
Bisturiul a fost deja testat pe 91 de pacienți, iar alte teste se desfășoară în prezent în cadrul a trei spitale din Londra, potrivit BBC.
"Rezultatele testelor ne arată că bisturiul poate fi utilizat într-o gamă largă de intervenții chirurgicale de extirpare a diferitelor tipuri de tumori. Chirurgii primesc informațiile aproape instantaneu, iar acuratețea intervenților a ajuns la un nivel aproape imposibil de crezut până acum. Credem că această tehnologie va reduce simțitor numărul recidivelor și va crește rata de supraviețuire a pacienților", explică medicul Zoltan Takats, inventatorul bisturiului.