Gradul de ocupare a posturilor de medici este de doar 45 la sută în cadrul cabinetelor şcolare din municipiul Zalău, deşi autorităţile locale au făcut o serie de demersuri în vederea remedierii situaţiei. Potrivit acestora, numărul insuficient de medici şi asistenţi medicali este generat de legislaţie, care limitează angajările. Autorităţile locale susţin că s-au făcut demersuri pentru deblocarea posturilor.
În municipiu, funcţionează, în prezent, un număr de cinci cabinete medicale şcolare şi şapte puncte medicale şcolare. Conform informaţiilor furnizate de Manuela Ghiuruţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, cele cinci cabinete şcolare sunt situate în incinta următoarelor unităţi de învăţământ: Cabinetul Şcolar Nr.1-Colegiul Naţional “Silvania”, Cabinet Şcolar Nr. 2 – Liceul Teologic Reformat, Cabinet Şcolar Medical Nr. 3 – Liceul Tehnologic “Voievod Gelu”, cabinet stomatologic – Liceul Sportiv “Avram. Iancu”, cabinet stomatologic – Şcoala Gimnazială “Iuliu Maniu”. Puncte medicale şcolare au fost amenajate în incinta a şapte unităţi de învăţământ: la Liceul “Mihai Viteazul”, Liceul Teoretic “Gheorghe Şincai”, Şcoala Gimnazială “Iuliu Maniu”, Şcoala Gimnazială “Porolissum”, Şcoala Generală Ortelec, Şcoala Gimnazială “Corneliu Coposu”, Liceul de Artă “Ioan Sima”.
Potrivit sursei citate, în cabinetele şcolare menţionate mai lucrează patru medici şi 15 asistente medicale, deficitul fiind de cinci medici. În prezent, un medic deserveşte două cabinete medicale plus punctele sanitare arondate. În mod normal, un medic ar trebui să deservească un cabinet medical la o şcoală cu 1.000-1.500 de elevi, iar o asistentă medicală, un cabinet medical pentru un număr minin de 101 până la 1.000 de copii. Astfel, în municipiu ar mai fi nevoie de patru medici generalişti, un medic stomatolog, nouă asistenţi medicali, din care opt generalişti şi unul pentru cabine