De o sãptãmânã, minerii de la unitãtile aflate pe program de închidere nu mai au cui sã vândã huila si o stocheazã, iar dacã la Petrila ar mai fi loc în silozuri, la Paroseni nu au unde sã o mai depoziteze, iar la Uricani, au deversat-o în curtea minei si existã oricând pericolul de autoaprindere.
„Am plecat dimineatã (n.r joi, 18 iulie), la Mintia, dar din datele pe care le am se pare cã miercuri, în cadrul Consiliului de Administratie al CEH, la Bucuresti, s-ar fi luat decizia ca de la minele neviabile sã nu cumpere cãrbuni. Nu stiu ce va întâmpla, iar în ce mã priveste am avertizat ministerul de resortul despre situatia existentã”, a declarat Petre Drãgoescu.
Scena politicã e acum extrem de bulversatã de problemele din minerit, iar alesii nostri, care au averizat si ei Guvernul despre situatia din Valea Jiului, spun cã se asteptau la acest conflict. „Mã asteptam sã se ajungã la o situatie de acest gen. Am fãcut numeroase demersuri, interpelãri, întrebãri, discutii cu ministrii, motiunea pe minerit prezentatã în Parlament. Dacã nu se va lua o decizie, iar decizia se aflã în mâinile ministrilor USL, se va ajunge la situatii nedorite de acest gen, blocãri în subteran, oameni în stradã si cine mai stie. Solutii se gãsesc, dar trebuiesc adoptate de ministrii USL. Chiar eu am prezentat în Parlament si am transmis ministrilor solutiile specialistilor din minerit. În acest moment cer ministrilor care au în subordine Valea Jiului sã ia o decizie pentru a nu se ajunge la falimentarea zonei”, a declarat Monica Iacob Ridzi, deputat PP-DD de Valea Jiului. Colegul de Parlament, Cristian Resmeritã, care este din zona USL, a declarat, la rândul sãu, cã este imperios necesarã o strategie si deciziile trebuie luate cât mai repede. „Noi trebuie sã ne bucurãm cã avem Complexul Energetic Hunedoara cu cele douã termocentrale, Mintia si Paroseni si cu unitãtile miniere vi