Ancheta scoate la iveală condiţiile inumane de trai şi contracte de dumping
Tragedia s-a abătut duminică dimineaţa asupra unui grup de muncitori români în Germania. Din motive încă neelucidate, locuinţa în care dormeau a luat foc, curmând vieţile a două persoane de 32 şi 45 de ani.
Primele rezultate ale anchetei iniţiate de autorităţile germane au scos la iveală condiţiile inumane în care lucrau şi erau cazaţi românii. Ei făceau parte dintr-o echipă de muncitori care lucra în domeniul construcţiei vapoarelor de lux pentru şantierul naval Meyer din Papenburg (Hamburg).
Decesul celor doi români a atras controale amănunţite la compania înfiinţată în 1795. Primele rezultate relevă că, asemenea firmelor mari din industria cărnii, Meyer apela la subcontractanţi pentru a atrage muncitori români şi bulgari pe care îi plătea cu salarii de dumping.
Semnal de alarmă
Cifrele furnizate de un studiu realizat de IG Metall Kuste scot în evidenţă faptul că Meyer nu este un caz singular. În anul 2012, în acest domeniu lucrau în Germania 12,3% muncitori de împrumut şi 24,4% cu contract de prestări servicii. “Tragedia de duminică trebuie să fie un semnal de alarmă pentru industria construcţiilor de vapoare. În cursul dimineţii de duminică, şoferul firmei Meyer s-a deplasat la o locuinţă socială pentru a transporta un grup de muncitori români şi bulgari la muncă. Ajuns la faţa locului, el a constatat incendiul care izbucnise. Doi români, de 32 şi 45 de ani, nu au mai putut fi salvaţi şi au ars de vii”, scrie Sueddeutsche Zeitung.
Condiţii inumane
Medicul care a constatat decesul celor două persoane dezvăluie pentru cotidianul german condiţiile inumane în care erau cazaţi muncitorii. “În camera unde dormeau erau 13 paturi, lipite unul lângă altul. Nu existau dulapuri. Tot ce aveau muncitorii era împins sub pat.