Scris de Otilia Șandor - 405 bihoreni au făcut conjunctivite din iunie anul trecut şi până în mai anul acesta.
Medicii inspectori bihoreni revin cu date noi despre pericolul conjunctivitei. Potrivit informaţiilor primite de la medicii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, în ultimul an (din luna iunie 2012 şi până în luna mai 2013) au fost înregistrate la furnizorii de servicii medicale din Bihor 405 cazuri de conjunctivite, cu o creştere a numărului de cazuri în perioada lunilor de vară (iunie-august).Ce este conjunctivita?
În speranţa că bihorenii vor lua aminte, doctorii DSP transmit, pe înţeles, explicaţii despre ce este şi cum se contactează conjunctivita, simptomele ei şi măsurile de prevenire a acestei afecţiuni.
„Conjunctivita este o inflamaţie a mucoasei pleoapelor (ţesutul subţire situat pe fata posterioară a pleoapelor care are rol în apărarea şi menţinerea umedă a globului ocular)”, transmite dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor. Cauzele apariţiei acestei boli pot fi infecţii (cu virusuri; cu bacterii – gonoreea sau chlamydia), factori iritanţi (şampoanele, praful, fumul de ţigară, gazele şi alţi poluanţi din mediu, clorul folosit in tratarea apei din piscine), alergeni (în special praful, fardurile, polenul, lentilele de contact). Medicii atrag atenţia asupra faptului că această afecţiune de cauză infecţioasă (etiologie virală sau bacteriană) se poate transmite de la o persoană la alta, însă nu determină complicaţii serioase dacă este diagnosticată şi tratată precoce.
FACT BOX 1
Simptomele conjunctivitei diferă în funcţie de gradul inflamaţiei conjunctivei:
- hiperemia conjunctivală (înroşirea mucoasei conjunctivale),
- hiperlacrimaţie (cantitate excesivă de lacrimi),
- secreţie alb-gălbuie, care se depozitează la rădăcina genelor si colţul ochiului, în special după somn,
- secreţie verzuie, densă, apărută