Tinerii de la organizaţia de tineret a PLDM-ului au lansat azi o acţiune de informare, care se va desfăşura în cinci universităţi.
Startul admiterii în universităţi a fost dat acum trei zile. Comisiile de admitere de pe lângă universităţi au afişat pe panouri toată informaţia despre numărul de facultăţi, specialităţi, câte locuri sunt cu taxă şi câte cu finanţare bugetară. Cu toate acestea, la înscriere se află şi absolvenţi sau membri ai unor organizaţii studenţeşti, pentru a-i îndruma pe tinerii candidaţi. De ce au tinerii nevoie de îndrumare, chiar dacă au ajuns la etapa de depunere a documentelor a încercat să afle Tamara Grejdeanu:
Tinerii care se înscriu în acest an la facultate pot depune dosarul la mai multe universităţi. Astfel, absolvenţii se vor putea înscrie la cea mai dorită facultate, dar vor avea şi o pistă de alternativă, în caz că nu sunt înscrişi la prima. Pentru a putea merge şi la alte universităţi, la comisia de admitere sunt depuse doar copiile actelor, lucru despre care mulţi elevi au aflat abia când au ajuns să depună dosarul.
Una dintre ei este Olga Zaporojan din Hânceşti. Ea regretă că înainte de admitere nu a avut ore de informare în liceu, pentru ca tinerii să ştie ce reprezintă o anume specialitate şi ce oportunităţi au: „Eu am venit azi prima dată şi ştiu că nu trebuie de dat originalul, anume copii trebuie de făcut, dar nu ştiu care sunt anume toate actele pe care trebuie să le las. Noi suntem de la sat şi nu prea am primit informaţii legate despre universităţi.”
Europa Liberă: Şi ce v-ar interesa?
Olga Zaporojan: „M-ar interesa să fie cineva poate să ne îndrume, să ne spună anume cum este la universitatea dată, pentru că noi nu cunoaştem.”
Europa Liberă: Ce avantaje oferă anumite specialităţi?
Olga Zaporojan: „Ce avantaje şi chiar despre universitate,