Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează producătorii agricoli că este interzisă incendierea miriştilor sau a pajiştilor permanente pentru înlăturarea resturilor de vegetaţie, aceia care procedează în acest fel riscând excluderea de la plata sprijinului pe suprafaţă pentru anul 2013.
“Precizăm că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe teren arabil, iar obiectivul acestei condiţii este menţinerea materiei organice în sol, prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor.
Agricultorul care utilizează teren arabil nu trebuie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor şi nu este permisă nici arderea vegetaţiei permanente, scopul fiind menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului.
în cazul în care arderea a fost provocată de cauze necunoscute iar agricultorul prezintă sesizarea înregistrată la poliţie sau ISU, se consideră că au fost respectate bunele condiţii agricole şi de mediu” – a precizat ec. Alexandra Gârleanu, directorul executiv al APIA Dâmboviţa.
APIA a încheiat un protocol de colaborare cu Grada Naţională de Mediu şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, privind acţiunile de monitorizare a modului în care fermierii respectă bunele condiţii agricole şi de mediu, referitoare la arderea miriştilor, a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează producătorii agricoli că este interzisă incendierea miriştilor sau a pajiştilor permanente pentru înlăturarea resturilor de vegetaţie, aceia care procedează în acest fel riscând excluderea de la plata sprijinului pe suprafaţă pentru anul 2013.
“Precizăm că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe teren arabil, iar obiectivul acestei condiţii este menţinerea materiei organice în sol,